Tatuering

Kosmetisk tatuering, Tattoo

Kosmetisk tatuering, permanent pigmentering eller permanent makeup är konsten att implantera pigment i läderhuden som resulterar i en färgning av huden. Skillnaden på en vanlig kroppstatuering och en kosmetisk tatuering är färgen, den kosmetiska färgen sitter inte permanent. Hur länge den sitter är individuellt, beroende på färgval, ålder och skötseln efteråt. Det tar ca 3-4 veckor innan den rätta färgen sätter sig i huden.

Naturliga bryn med stråteknik

Vill du ha naturliga bryn med kan man använda sig av microblading som utförs manuellt med stråteknik. Stråtekniken kan man kombinera skuggning med hybridteknik för att få naturliga bryn.

Att ta bort tatuering

Det går att ta bort felaktigt utförda tatueringar, även rosa, blåa bryn förekommer. Man öppnar upp området med nålarna och applicerar en tattoo Remover, som suger upp färgen. Med Laser splittrar man färgpigmentet ut i kroppen. För korrigeringar behövs det oftas flera behandlingar. Fråga tatueraren om priser för korrigering eller borttagning av kosmetisk tatuering.

Risker

Det finns risker med att tatuera sig. För att minska dessa risker är det viktigt att tatueringsfärgerna uppfyller reglerna och att bestämmelser om hygien följs.

Att tänka på innan tatuering

Du bör ha fyllt 18 år för att tatuera dig.
läkemedelsverket avråder gravida och ammande från att tatuera sig. Som gravid har du ett förändrat immunförsvar och tatuering innebär en infektionsrisk.
Tatueraren ska ha anmält sin verksamhet till kommunen.
Hygienkrav kopplade till tatuering kontrolleras av kommunen.
Anlita en tatuerare som kontrollerat att tatueringsfärgerna uppfyller reglerna och som lämnar ut information om injicerade tatueringsfärger.
Tatuerare som samlat på sig tillräcklig tatueringserfarenhet har möjlighet att via teoretiska och praktiska prov ta ett gesällbrev (gäller inte de som utför permanent makeup).
Det finns inga enkla och riskfria sätt att ta bort en tatuering. Välj därför ett motiv som du vill ha kvar länge.

Tatueringsfärger i kroppen

Tänk på att tatueringsfärg som injiceras i huden blir kvar i kroppen, kanske för resten av livet. Vissa färgpigment bleks med tiden vilket betyder att färgen antingen transporterats bort från huden till andra delar av kroppen eller att den ändrar sin kemiska struktur och mister sin färg. Forskning visar att tatueringsfärger som injicerats i huden har transporterats till lymfkörtlar. Det behövs mer forskning för att kunna avgöra om det är skadligt.

Användning av bedövningsmedel

Bedövningsmedel är läkemedel. De får bara säljas på apotek och har svensk märkning. Acceptera inte användning av produkter som inte är godkända eftersom du inte vet vad de innehåller. Tänk på att receptfria bedövningsmedel inte är godkända för användning nära ögonen. Om lokalbedövning kommer in i ögonen kan det leda till skador på hornhinnan. Använd inte heller mer kräm än nödvändigt, då användning på stora hudytor kan orsaka allvarliga biverkningar.

Efter genomförd tatuering

Tänk på att noga sköta om din nya tatuering enligt instruktion från tatueraren. Innan tatueringen läkt finns det risk för infektion.

Om du ångrar din tatuering

Det finns inga enkla sätt att ta bort en tatuering. Upprepade laserbehandlingar kan användas för att sönderdela tatueringsfärgerna i huden så att tatueringen inte längre syns. Bara för att en tatuering inte syns längre betyder det dock inte att färgen försvunnit ur kroppen. Alla färgpigment är inte lika lätta att sönderdela och vissa färgpigment kan också ändra färg vid laserbehandling. Vit titandioxid kan till exempel bli svart.

När organiska färgpigment sönderdelas med laser kan skadliga ämnen bildas. Laserbehandlingen i sig kan också orsaka brännskador.

Källa: bl.a. Läkemedelsverket


Exklusiv behandling

Bästa möjliga resultatinriktade behandlingarna i staden Göteborg. Hos våra erfarna och engagerade medarbetare får du personlig service och ett varmt omhändertagande. Här finns det behandlingar och produkter av högsta klass i en harmonisk och fridfull atmosfär.


skönhetsmedalj 3

Unik besök: 55
Betyg: 3.5 av 5
Röster: 2
Populäritet: 8.58%
Uppdaterad: 2021-04-28

 
Betygsättning: klicka på stjärnorna.
Logotyp Skönhet