Mässling ökar internationellt och fler riskerar att utsättas för smitta i samband med resor. För den som inte har vaccinerat sig är det viktigt att se över sitt skydd mot sjukdomen.
Vaccinationsveckan: Vaccination skyddar liv och hälsa
Den internationella vaccinationsveckan äger rum den 24–30 april. I år lyfter WHO hur människor i alla åldrar skyddas mot sjukdomar genom vaccination.
Viktigt med vaccination och försiktighet vid hajj
Den 4 juni 2025 inleds hajj, den muslimska vallfärden till Mecka i Saudiarabien. Många från Sverige väntas resa dit. Före och under resan är det viktigt för resenärer att vidta åtgärder som skyddar mot…
Hög tid att ta vårdosen mot covid-19
Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår under hela april månad. Fortfarande är det många i de grupper som rekommenderas en vårdos, som ännu inte har vaccinerat sig.
Färre fall av klamydia – men fler fall av kikhosta och mykoplasma
Smittspridningen av flera sjukdomar förändrades tydligt under 2024. Folkhälsomyndighetens årssammanfattning visar bland annat en stor ökning av kikhosta och mykoplasma – men också en tydlig minskning av klamydia, särskilt…
Nu är det dags för vårens dos mot covid-19
Från den 1 april kan den som rekommenderas en vårdos av vaccin mot covid-19 vaccinera sig. Smittspridningen av covid-19 sker även under vår och sommar och ett skydd året runt är viktigt för de som löper en hög…
Influensatoppen är nådd
Spridningen av influensa minskar för andra veckan i rad, vilket tyder på att toppen sannolikt är nådd. Precis som tidigare säsonger är det personer över 65 år och de med underliggande sjukdomar som oftast blir allvarligt…
Kompletterande rekommendation om halsfluss tas bort
Folkhälsomyndigheten avpublicerar den kompletterande rekommendationen för handläggning av halsfluss (faryngotonsillit) i öppenvård.
Rekommendationer i rapport ska stärka ny antibiotikastrategi
Förekomsten av resistenta bakterier ökar både nationellt och internationellt. Sverige har fortfarande en god situation när det gäller antibiotikaresistens. Men arbetet behöver utvecklas enligt en ny rapport från EU:s smittskyddsmyndighet…
Nytt simuleringsverktyg visar levnadsvanornas betydelse för folkhälsan
Folkhälsomyndigheten, Hjärt-Lungfonden och Cancerfonden har skapat ett verktyg som visar hur stor inverkan levnadsvanor har för risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och cancer. Med simuleringar går det att visa effekten av…
Försäljningen av antibiotika bromsade in under 2024
Den totala försäljningen av antibiotika på recept har bromsat in, visar statistiken för 2024. Försäljningen gick ned kraftigt under covid-19-pandemin, för att sedan öka under 2022 och 2023.
Säsongen för RS-virus är igång
Säsongen för RS-virus har startat och smittspridningen väntas öka under den kommande perioden. Det är viktigt att skydda de allra yngsta och äldsta i befolkningen mot smitta, eftersom de löper störst risk att bli allvarligt…
Årets influensaepidemi är igång
Vinterns säsong av influensa har nu börjat. För personer i rekommenderade grupper är det fortfarande möjligt att vaccinera sig.
Årets säsong för vinterkräksjuka är igång
Säsongen för vinterkräksjuka har nu startat. Viruset som orsakar vinterkräksjuka är mycket smittsamt, och antalet fall väntas öka under den närmaste tiden.
Vaccinationstäckningen för covid-19 och influensa behöver öka
Fram till nyår är det möjligt att vaccinera sig mot covid-19 och influensa för rekommenderade grupper. Täckningen behöver öka ytterligare, i synnerhet bland personer med hemtjänst och yngre personer i medicinsk riskgrupp.
Nytt avtal för antibiotika mot multiresistenta infektioner
Folkhälsomyndigheten har ingått avtal med läkemedelsföretag för att säkerställa tillgången till fyra nya antibiotika, särskilt utvecklade för behandling av patienter med infektioner orsakade av multiresistenta…
Rekommendationer om vaccination mot HPV – ett till steg mot färre cancerfall
Folkhälsomyndigheten har tagit fram rekommendationer om vaccination mot humant papillomvirus, HPV. Personer upp till och med 26 års ålder rekommenderas vaccination, och regionerna kan nu börja arbeta med frågan om hur tillgången…
Oroväckande snabb spridning av multiresistent bakterie i Europa
En multiresistent stam av E. coli-bakterien har fått fäste i Europa. Enligt en ny studie har förekomsten av nya mer resistenta former av en högrisk-klon ökat kraftigt de senaste åren, inklusive i Sverige.
Antibiotikaveckan – kraftsamling mot antibiotikaresistens
Antibiotika räddar liv och är en förutsättning för människors och djurs hälsa och för vår moderna sjukvård. I Sverige diplomeras nu verksamheter runt om i landet som en del av intitiativet Antibiotikasmart…
Tid att vaccinera sig mot covid-19 och influensa
Smittspridningen av covid-19 pågår och väntas öka i Sverige under vintern. För personer som är 65 år och äldre, gravida eller tillhör riskgrupp, är det hög tid att vaccinera sig för att minska…